Malinowa chmurka to ulubione ciasto większości Polaków. Nic w tym dziwnego, jest przepyszne i pięknie wygląda. Najczęściej przygotowujemy je na wyjątkowe okazje takie jak urodziny, święta czy inne ważne wydarzenia. Dziś mam dla Was zmodyfikowany przepis na malinową chmurkę w wersji na makowym spodzie! Takie ciasto idealnie sprawdzi się na nadchodzące święta i z pewnością przykuje uwagę gości.
MALINOWA CHMURKA NA MAKOWYM SPODZIE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt makowy
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 60 g maku (ziarna)
- 1 łyżeczka proszku do piecznia
- szczypta soli
Beza
- 4 białka
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Galaretka
- 2 galaretki malinowe
- 400 g malin (u mnie mrożone)
- 700 ml gorącej wody
Krem
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio gęsta i szklista, dodać żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajecznej, dodać mak i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 30 minut.
- Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia.
Beza
- Białka ubić ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę. Dalej miksując stopniowo dodwać cukier. Miksować aż piana będzie idealnie biała i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze chwilę.
- Ubite białka wyłożyć na blaszkę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując wymiar blaszki.
- Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 30 minut.
- Po upieczeniu, bezę pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Galaretka
- 2 galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Następnie dodać maliny, wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę z owocami przełożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.
Krem
- Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder zmiksować do uzyskania puszystej masy. Krem wyłożyć na galaretkę i wyrównać.
- Całość przykryć bezą.
Zapraszamy również na krótki filmik, w którym pokazuję jak przygotować malinową chmurkę na makowym spodzie krok po kroku.