Marchewka z groszkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu w naszym kraju. Zazwyczaj serwuje się ją do tradycyjnych kotletów panierowanych i ziemniaków. Moim zdaniem taki ciepły dodatek warzyw do obiadu to świetny pomysł.
Przepis na tradycyjną marchewkę z groszkiem wcale nie jest skomplikowany i można ją przygotować w bardzo krótkim czasie. Wystarczy ugotować marchewkę w wodzie z dodatkiem soli i cukru, następnie dodać odrobinę masła i mąki oraz groszek z puszki. Warto poświęcić kilkanaście minut na jej przygotowanie, by później móc się cieszyć tym smacznym dodatkiem podczas spożywania obiadu.
U nas w domu marchewka z groszkiem pojawia się bardzo często. Zazwyczaj w niedzielę, podczas obiadu, kiedy to serwujemy tradycyjne polskie schabowe. Świetnie smakuje także z dodatkiem innych dań. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Moim zdaniem dzięki marchewce z groszkiem, każde danie obiadowe będzie smakować jeszcze lepiej. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA MARCHEWKĘ Z GROSZKIEM
Składniki
- 1 kg marchewek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie
- Marchewkę dokładnie myjemy, następnie obieramy i odcinamy końce. Kolejno marchewkę kroimy w kostkę.
- Pokrojoną marchewkę przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml wody. Dodajemy cukier oraz sól i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu przykrywamy pokrywką i gotujemy na mniejszej mocy palnika przez około 20 minut.
- Po upływie czasu do marchewki dodajemy masło oraz przesianą mąkę pszenną. Całość mieszamy, by uniknąć pojawienia się grudek.
- Kolejno do garnka przekładamy odsączony z zalewy groszek, całość mieszamy i gotujemy około 2 minuty. Po upływie czasu sprawdzamy smak, w razie konieczności doprawiamy solą czy też cukrem.