Truskawkowa Krówka



Ciasto z truskawkami – truskawkowa krówka

Kiedy tylko zaczyna się sezon na truskawki, w każdym domu bez wyjątku powinno się znaleźć pyszne ciasto z truskawkami! Istnieje mnóstwo przepisów na ciasto z truskawkami, z pewnością każdy z Was ma swój sprawdzony, z którego korzysta od lat. W naszym domu, kiedy tylko rozpoczną się truskawki, zabieram się za truskawkowe wypieki, by móc wykorzystać sezon na truskawki, który jest niestety bardzo krótki.

Najbardziej popularnym ciastem z truskawkami, które piekę bardzo często, jest klasyczne ciasto z truskawkami. Wypiek ten jest bardzo prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu. Ciasto to można przygotować w zaledwie 15 minut. Dodatkowo w swoim składzie nie zawiera oleju, dzięki czemu jest mniej kaloryczne a równie smaczne.

Tym razem postanowiłam nieco zaszaleć i przygotować coś nowego. Zauważyłam, że ciasto krówka na moim blogu cieszy się dużym zainteresowaniem. Moja rodzinka też je bardzo lubi, znajomi także chwalą. Postanowiłam wiec przygotować truskawkową krówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej.

Ciasto truskawkowa krówka to bardzo smaczny placek z truskawkami, który bardzo zasmakował moim domownikom. Połączenia ciasta krówka z truskawkami, w efekcie dał pyszne ciasto truskawkowa krówka, które z pewnością zachwyci i Wasze podniebienia. Po upieczeniu tego ciasta w mgnieniu oka zniknęło z blachy, a na drugi dzień piekłam kolejne. Śmiało mogę powiedzieć, że to kolejny faworyt pośród wypieków z truskawkami.

Jak zrobić ciasto z truskawkami?

Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na ciasto truskawkowa krówka, który jest bardzo łatwy, a samo ciasto szybkie w przygotowaniu. Polecam Wam go upiec i w swoim domu, póki sezon na truskawki trwa.

PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA KRÓWKA



Składniki

BISZKOPT

  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń o smaku krówki bez cukru (40g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki

UWAGA: Należy upiec 2 takie biszkopty.

MASA

  • 1 litr śmietanki roślinnej decor up – można użyć zwykłej 30% lub 36% (zwykła śmietanka będzie miała nieco mniejszą objętość)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

DODATKOWO

  • 1,2 kg truskawek


Wykonanie:

  • Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką.
  • Dosypać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką.
  • Masę przelać do blachy wyłożonej papierem. Piec 35 min w 180°.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem.
  • Żelatynę zalać wodą, odstawić na kilka minut. Podgrzać przez kilka sekund w mikrofali. Wymieszać.
  • Wlać żelatynę do śmietanki, krótko wymieszać mikserem.
  • Jeden biszkopt posmarować połową masy.
  • Ułożyć truskawki pozbawione ogonków.
  • Przykryć pozostałą masą śmietanową.
  • Na wierzch umieścić biszkopt.











Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × dwa =