Ciasto Kinder mleczna kanapka – zapraszam serdecznie na słynne ciasto, przypominające tradycyjną i uwielbianą przez dzieciaki mleczną kanapkę z kakaowym biszkoptem i mlecznym kremem. Ciasto jest delikatne, puszyste, wilgotne i wygląda bardzo apetycznie.
Ciasto Kinder mleczna kanapka jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego też można ją upiec w każdej chwili, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. W naszym domu dzieciaki bardzo ją uwielbiają, czasem nawet zabierają je ze sobą do szkoły w formie drugiego śniadania.
Domowa Kinder mleczna kanapka smakuje o wiele lepiej niż ta kupowana w sklepie. Jeśli skusicie się na jej upieczenie po raz pierwszy, na pewno będziecie piec ją regularnie. Kiedy upiekłam ją w naszym domu pierwszy raz, musiałam dorabiać drugą porcję, ponieważ bardzo szybko zniknęła z talerza 🙂
Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na ciasto Kinder mleczna kanapka, która jest bardzo łatwa, mega smaczna i szybka w przygotowaniu.
PRZEPIS NA CIASTO KINDER MLECZNA KANAPKA
Składniki
*na tortownicę o średnicy 20 cm
CIASTO
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 60 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 ml oleju
KREM
- 70 ml mleka
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 150 g mleka w proszku
- 100 g miękkiego masła
Przygotowanie
CIASTO
- Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka olej i wymieszać delikatnie.
- Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, przesiać przez sito.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach przez 30 minut w nagrzanym piekarniku. Ciasto odstawić do ostudzenia.
KREM
- Mleko, śmietankę, cukier, cukier wanilinowy zagotować. Odstawić na kilka minut by delikatnie przestygło.
- Do miski wsypać mleko w proszku. Dodawać stopniowo mleko, ciągle mieszając mikserem. Odstawić do ostudzenia.
- Utrzeć masło. Stopniowo dodawać mleczną masę miksując mikserem.
- Biszkopt przekroić w poziomie, na biszkopt wyłożyć krem, przykryć drugim biszkoptem.
- Ciasto włożyć do lodówki na noc.