Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe

Jeśli jesteście miłośnikami przetworów z ogórków, gorąco polecam Wam przepis na ogórki kanapkowe. Ogórki pokrojone są w plastry, dlatego po zakonserwowaniu są od razu gotowe do nałożenia na kanapkę. Świetnie smakują na tradycyjnym pieczywie z szynką i serem, ale także świetnie sprawdzą się do różnego rodzaju przekąsek na bagietce czy grzankach.



Takie ogórki kanapkowe możemy również same wyłożyć na talerzyk w zaserwować w formie przekąski. Uwierzcie, że szybko znikną z talerza. Możemy je także wykorzystać, szykując domową pizzę, czy zapiekanki. Mają one naprawdę wiele zastosowań. Nic dziwnego, są przepyszne.

Poniżej w kilku prostych krokach opisałam Wam jak przygotować domowe ogórki kanapkowe. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a ogóreczki smakują obłędnie. Przekonajcie się sami, zapraszam!

PRZEPIS NA OGÓRKI KANAPKOWE


Liczba porcji: 6 słoików po 500 ml | Czas przygotowania: 1 godzina | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • 350 ml octu 10%
  • 350 g cukru
  • 500 ml wody
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka kurkumy


Wykonanie

  • Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
  • Przygotowujemy sześć słoików o pojemności 500 ml. Należy zadbać, by były idealnie czyste, najlepiej je wcześniej wyparzyć. Plasterki ogórków układamy pionowo w słoikach.
  • Przygotowujemy zalewę: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól, kurkumę, ziele angielskie, ziarna pieprzy oraz gorczycę. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 5 minut.
  • Gotową zalewę przelewamy do słoików, tak by całkowicie przykryły ogórki. Następnie mocno zakręcamy.
  • Zakręcone ogórki poddajemy procesowi pasteryzacji: Na dno szerokiego garnka umieszczamy ściereczkę. Słoiki układamy jeden obok drugiego, tak by się nie stykały i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Słoiki delikatnie wyjmujemy i układamy na blacie jeden obok drugirgo, przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Ogórki kanapkowe
Ogórki kanapkowe


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.