Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe

Jeśli jesteście miłośnikami przetworów z ogórków, gorąco polecam Wam przepis na ogórki kanapkowe. Ogórki pokrojone są w plastry, dlatego po zakonserwowaniu są od razu gotowe do nałożenia na kanapkę. Świetnie smakują na tradycyjnym pieczywie z szynką i serem, ale także świetnie sprawdzą się do różnego rodzaju przekąsek na bagietce czy grzankach.



Takie ogórki kanapkowe możemy również same wyłożyć na talerzyk w zaserwować w formie przekąski. Uwierzcie, że szybko znikną z talerza. Możemy je także wykorzystać, szykując domową pizzę, czy zapiekanki. Mają one naprawdę wiele zastosowań. Nic dziwnego, są przepyszne.

Poniżej w kilku prostych krokach opisałam Wam jak przygotować domowe ogórki kanapkowe. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a ogóreczki smakują obłędnie. Przekonajcie się sami, zapraszam!

PRZEPIS NA OGÓRKI KANAPKOWE


Liczba porcji: 6 słoików po 500 ml | Czas przygotowania: 1 godzina | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • 350 ml octu 10%
  • 350 g cukru
  • 500 ml wody
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka kurkumy


Wykonanie

  • Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
  • Przygotowujemy sześć słoików o pojemności 500 ml. Należy zadbać, by były idealnie czyste, najlepiej je wcześniej wyparzyć. Plasterki ogórków układamy pionowo w słoikach.
  • Przygotowujemy zalewę: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól, kurkumę, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz gorczycę. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 5 minut.
  • Gotową zalewę przelewamy do słoików, tak by całkowicie przykryły ogórki. Następnie mocno zakręcamy.
  • Zakręcone ogórki poddajemy procesowi pasteryzacji: Na dno szerokiego garnka umieszczamy ściereczkę. Słoiki układamy jeden obok drugiego, tak by się nie stykały i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Słoiki delikatnie wyjmujemy i układamy na blacie jeden obok drugirgo, przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Ogórki kanapkowe
Ogórki kanapkowe


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *