Muffiny z borówkami to smaczne i bardzo szybkie w wykonaniu babeczki, które są uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Ich wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, ale ostrzegam, równie szybko znikają z talerza!
Muffinki z borówkami są bardzo miękkie, puszyste a dzięki owocom soczyste i jeszcze bardziej smaczne. Sprawdzą się świetnie jako pyszna przekąska w ciągu dnia, a także słodki posiłek do pracy.
Domowe muffinki możemy przygotować także z dodatkiem innych ulubionych owoców. Z pewnością Wam posmakują!
Składniki na 6 dużych babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jagód
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy.
- Jajka, mleko i masło mieszamy w drugiej misce.
- Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie miksujemy.
- Jagody dodajemy do gotowego ciasta i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do foremek
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopniach, grzanie góra dół.