Naleśniki ruskie
Tradycyjne pierogi ruskie chyba każdy z nas dobrze zna i uwielbia ich smak. Ziemniaczany farsz z dużą ilością sera, podsmażonej na maśle cebulki i odpowiedniej ilości przypraw smakuje obłędnie. Co Wy na to, aby wykorzystać farsz do innych dań?
Naleśniki ruskie to nic innego, jak tradycyjne naleśniki z dodatkiem pysznego farszu, który przygotowujemy do tradycyjnych pierogów. Przygotowanie samych pierogów jest dosyć czasochłonne, dlatego też naleśniki ruskie będą ich idealnym zamiennikiem, w nieco szybszej wersji.
Przepis na naleśniki ruskie jest bardzo łatwy, a samo ich przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Danie to jest bardzo smaczne, z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych pierogów. Pamiętajcie, aby odpowiednio doprawić farsz, powinien być wyrazisty. Wówczas naleśniki nie będą mdłe.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne naleśniki ruskie. Szybkie i smaczne danie obiadowe, które smakuje obłędnie.
PRZEPIS NA NALEŚNIKI RUSKIE
Składniki
NALEŚNIKI
- 250 ml mleka
- 120 ml wody gazowanej
- 1 szklanka mąki
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
FARSZ
- 400 g ziemniaków
- 250 g sera białego
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz ziołowy
- szczypta chilli
Wykonanie
- Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy.
- Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie szklimy na odrobinie masła.
- Do przestygniętych ziemniaków dodajemy ser oraz cebulę. Całość doprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz odrobiną chilli.
- Na usmażone naleśniki wykładamy porcję farszu, rozsmarowujemy go na całości. Brzegi naleśnika składamy do środka, a następnie całość zwijamy w rulonik.
- Gotowe naleśniki podsmażamy z obu stron na maśle.
No, takie naleśniki robię już od kilku lat. Wcześniej robiłam pierogi, ale przy pierogach jest faktycznie więcej pracy. A naleśniki robi się szybko. Kiedy smażę placki naleśnikowe, zwykle robię ich zbyt dużo, więc te, które zostają przekładam albo papierem do pieczenia albo folią spożywczą i po prostu zamrażam.
Mam potem gotowe placki na kolejny raz lub na zwykłe, tradycyjne naleśniki, albo na krokiety np z kapustą i grzybami lub mięsne.
Twoja wariacja na temat ruskich pierogów jest rewelacyjna! Prosta i szybka, dziękuję za inspirację :).
były dziś u mnie na obiad, petarda! 🥰
Nigdy nie robilam ale wygladaja oblednie .musze spröbowac