Naleśniki z młodą kapustą
Naleśniki z młodą kapustą to super pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Danie to idealna odskocznia od tradycyjnych potraw z mięsem, które czasem po prostu nam się przejadają.
Zazwyczaj większość z nas przygotowuje tradycyjne naleśniki na słodko. Naleśniki na słono to świetny pomysł na domowy obiad, taka wersja naleśników pojawia się w moim domu bardzo często. Naleśniki z młodą kapustą są bardzo smaczne, aromatycznie i sycące. Dodatkowo posiadają w sobie dużo warzyw, bogatych w cenne witaminy, które są bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Naleśniki z farszem z kapusty są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Nawet te najmniejsze zjadają to danie z dużym zapałem, a ja jestem szczęśliwa, że jedzą warzywa.
Naleśniki z młodą kapustą to danie dosyć czasochłonne, ale warte poświęcenia każdej chwili. Zazwyczaj farsz do naleśników przygotowuję dzień wcześniej, a kolejnego dnia tylko smażę naleśniki, nadziewam je farszem i smażę na odrobinie masła. Zapach wydobywający się podczas smażenia naleśników jest obłędny!
Jeśli macie ochotę na wprowadzenie do swojego menu czegoś nowego oraz chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich domowników, naleśniki z młodą kapustą sprawdzą się idealnie!
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszne naleśniki z młodą kapustą. Na pewno będziecie zadowoleni ze smaku tego dania.
Składniki
CIASTO NA NALEŚNIKI
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 120 ml wody gazowanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
FARSZ
- 1/2 główki młodej kapusty (ok. 600 g)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 10 minut, by „odpoczęło”.
- Z przygotowanego ciasta usmarzyć naleśniki.
- Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zasalamy i gotujemy do uzyskania miękkości. Następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.
- Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Marchewkę również obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę dusimy na łyżce masła. Następnie dodajemy do niej marchewkę i całość dusimy przez kilka minut.
- Pod koniec na patelnię dorzucić kapustę, dokładnie wymieszać, chwilę dusić, następnie całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli lubicie pikantne dania, możecie dodać szczyptę chilli.
- Patelnię z farszem zdjąć z gazu, dodać do niego starty na tarce ser żółty, oraz 3-4 łyżki twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem.
- Gotowy farsz wykładać na naleśniki. Brzegi naleśnika złożyć do środka i zwinąć w rulonik.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć na nim zawinięte naleśniki.
Mam nadzieję, że moje naleśniki z młodą kapustą Wam posmakowały i zagoszczą w Waszym menu na dłużej!