Napoleonka na biszkoptach to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Polecam je wszystkim miłośnikom kremów budyniowych.
Do przygotowania napoleonki potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Do zrobienia napoleonki potrzebne nam będą biszkopty, budynie, masło, cukier i mleko. Z tym prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni, można wyczarować pyszną napoleonkę, której nie trzeba piec. Czas niezbędny do jej przygotowania wynosi mniej niż 30 minut, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu!
Jeśli jesteście miłośnikami ciast budyniowych, napoleonka z naczynia żaroodpornego, również powinna Wam posmakować 🙂
NAPOLEONKA NA BISZKOPTACH BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 60 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 800 ml mleka
- 200 g masła
- szczypta soli
- ok. 24 biszkoptów
- cukier puder do dekoracji
- mleko do nasączenie biszkoptów
Wykonanie
- Około 600 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do pozostałego mleka dodać budynie oraz mąkę pszenną i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Do gotującego się mleka, wlać masę budyniową, energicznie mieszać rózgą kuchenną i podgrzewać do uzyskania gęstego budyniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawiać do przestygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli na puszystą i jasną masę. Ciągle ucierając na małych obrotach stopniowo dodawać budyń, miksować do uzyskania gładkiego kremu.
- Dno formy 20×20 cm wyłożyć biszkoptami, posmarować je mlekiem i wyłożyć masę budyniową. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów, posmarować mlekiem. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc.
- Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.