Domowy andrut z dodatkiem orzechów i herbatników, zwany także nugatem to jeden z najłatwiejszych i najszybszych deserów.
Nugat różni się od andruta tym, że andrut składa się z nakładanych przemiennie warstw – andrut, masa, andrut, masa, i tak dalej. Masa zazwyczaj jest bez żadnych dodatków. Jeśli chodzi o nugat, są to dwa andruty, między którymi znajduje się duża warstwa masy z dodatkami w postaci orzechów, rodzynek, herbatników.
W tym wpisie przedstawię Wam przepis na szybki nugat z orzechami i herbatnikami. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny. Idealny dla dzieci, ale także dla dorosłych. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy, a także na święta. Gwarantuję Wam, że takie smakołyki najszybciej zniknął z talerza.
PRZEPIS NA NUGAT Z ORZECHAMI I HERBATNIKAMI
Składniki
- 2 andruty
- 15 dag mleka w proszku
- 25 dag margaryny
- 1/3 szklanki mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki kakao
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów
- 1 paczka herbatników
- 1/3 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Mleko, cukier i margarynę przełożyć do garnka i zagotować, mieszać do momentu połączenia składników.
- Odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Do lekko ostudzonego mleka dodać mleko w proszku, kakao i cukier wanilinowy, całość dokładnie wymieszać.
- Herbatniki pokruszyć i dodać do masy, wraz z posiekanymi orzechami.
- Gotową masę wyłożyć na andruta, przykryć drugim i docisnąć.
- Zawinąć w papier i obciążyć np. deską do krojenia. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.