Ogórki konserwowe, czy też ogórki korniszony powinny znaleźć się na półkach z przetworami w każdym domu. Są bardzo smaczne, lekko słodkawe, z pewnością posmakują każdemu z Was.
W tym wpisie przedstawię Wam mój domowy przepis na ogórki konserwowe, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Z pewnością każdy z Was ma swój sprawdzony przepis na domowe korniszony, ale także znajdą się tacy, którzy będą to robić pierwszy raz i szukają sprawdzonego przepisu.
Każdy z Was wie, że korniszony, to nic innego jak ogórki w zalewie octowej, z dodatkiem cukru i innych przypraw. Takie ogórki najlepiej smakują zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Będą świetnym dodatkiem do różnego rodzaju dań, sałatek, a także świetną przekąską.
Składniki na 6 słoików:
- 2 kg ogórków
- 2 szklanki octu 10%
- 2 l wody
- 150 g cukru
- 50 g soli
- 140 g marchewki
- 100g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki kopru
- 6 liści laurowych
- 12 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 6 łyżeczek ziaren gorczycy
- korzeń chrzanu
Przygotowanie:
Zalewa:
- Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy 6 liści laurowych, 12 ziarenek ziela oraz łyżeczkę pieprzu ziarnistego.
- Kiedy woda się zagotuje, dodajemy 50 g soli, oraz 150 gramów cukru. Gotujemy ok. 15 minut.
- Po upływie wskazanego czasu wlewamy 2 szklanki octu i odstawiamy garnek z zalewą do wystygnięcia.
Przygotowujemy 6 wyparzonych słoików. Pamiętajcie, aby zakrętki były nieuszkodzone.
- Do każdego słoika wsypujemy po jednej łyżeczce ziaren gorczycy.
- Marchew, cebulę koper, czosnek oraz chrzan dzielimy po równo i dodajemy do każdego słoika.
- W kolejnym kroku układamy w słoiku ogórki. Układamy je pionowo, jaśniejszą stroną ku górze.
- Słoiki z ogórkami zalewamy zalewą i mocno zakręcamy.
- Poddajemy ogórki pasteryzacji.
- Dno garnka wykładamy ścierką, słoiki układamy jeden obok drugiego, tak aby się ze sobą nie dotykały.
- Wlewamy wodę, do 4/5 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy ok. 8 minut.
- Po pasteryzacji obracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
- Następnie przenosimy do chłodnego i zacienionego miejsca.