Ogórki z pieprzem
Przetworów na zimę, nigdy dość. Z racji tego, że jestem posiadaczką małej działki, na której co roku sieję swoje ogórki, w sezonie, mam ich naprawdę dużo. Dzięki temu mam możliwość przygotowania domowych przetworów z ogórków, które moi domownicy uwielbiają. Co roku staram się przygotować różnorodne słoiki z ogórkami, o różnych smakach. Tym razem padło na ogórki z pieprzem, które bardzo nam posmakowały.
Bardzo smaczne, lekko ostre ogórki z pieprzem to świetny pomysł na przetwory z ogórków. Do ich przygotowania najlepiej wybrać ogórki o średnich rozmiarach. Zazwyczaj przygotowuję je w mniejszych słoiczkach.
Ogórki z pieprzem to idealny dodatek do obiadu, sałatek a także świetna przekąska na imprezę, czy spotkanie w gronie znajomych. Świetnie sprawdzają się jako przegryzka do napoi wysokoprocentowych. Moi znajomi je uwielbiają i zawsze pytają o ogórki z pieprzem.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ogórki z pieprzem, które są bardzo łatwe w przygotowaniu i mega smaczne.
PRZEPIS NA OGÓRKI Z PIEPRZEM
Składniki
- 3 kg ogórków
- 3 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki pieprzu
- 600 g cukru
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie
- Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w wzdłuż w ćwiartki. Zasypujemy 3 łyżkami soli i odstawiamy na ok. 3 godziny, by puściły wodę. Po upływie czasu odsączamy ogórki z wody.
- Obrany czosnek kroimy w paseczki, wrzucamy go do garnka z ogórkami, wraz z 3 łyżkami pieprzu oraz olejem.
- W oddzielnym garnku zagotowujemy ocet, wodę oraz cukier, czas od czasu mieszając, Gotujemy do momentu, aż cukier się dokładnie rozpuści. Przestygniętą zalewą zalewamy ogórki znajdujące się w garnku, całość odstawiamy na 12 godzin.
- Po upływie czasu przekładamy ogórki do słoików i zalewamy zalewą, a następnie zakręcamy.
- Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, a na niej ułożyć słoiki z ogórkami, tak by się nie stykały. Następnie zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Garnek wstawić na gaz i od momentu zagotowania pasteryzować przez 10 minut. Po wyciągnięci odstawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.