Super przepis na szybkie pączki z ciasta francuskiego. Pięknie wyrastają a czas ich przygotowania to dosłownie 5 minut!
Pączki z ciasta francuskiego to prawdziwy hit karnawału. Mają nawet swoją specjalną nazwę „cronuts”, czyli połączenie ciasta francuskiego z amerykańskimi donatami. Te ekspresowe pączki z ciasta francuskiego wychodzą naprawdę przepyszne! Idealnie sprawdzą się na tłusty czwartek, imprezy karnawałowe, a także jako poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam na przepis!
PĄCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- ulubiona marmolada (u mnie różana)
- 1 jajko
- cukier puder
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wyciąć z niego kółka (parzystą liczbę), za pomocą szklanki. Połowę wyciętych kółek z ciasta ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Na wycięte kółko położyć porcję marmolady, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i przykryć drugim kółkiem, wierz również posmarować jajkiem. Tak postępować do wyczerpania ciasta.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 10 minut, do zarumienienia.
- Po przestygnięciu udekorować cukrem pudrem.