Pączki z ciasta francuskiego

Super przepis na szybkie pączki z ciasta francuskiego. Pięknie wyrastają a czas ich przygotowania to dosłownie 5 minut!



Pączki z ciasta francuskiego to prawdziwy hit karnawału. Mają nawet swoją specjalną nazwę „cronuts”, czyli połączenie ciasta francuskiego z amerykańskimi donatami. Te ekspresowe pączki z ciasta francuskiego wychodzą naprawdę przepyszne! Idealnie sprawdzą się na tłusty czwartek, imprezy karnawałowe, a także jako poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam na przepis!

PĄCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ulubiona marmolada (u mnie różana)
  • 1 jajko
  • cukier puder


Wykonanie

  • Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wyciąć z niego kółka (parzystą liczbę), za pomocą szklanki. Połowę wyciętych kółek z ciasta ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Na wycięte kółko położyć porcję marmolady, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i przykryć drugim kółkiem, wierz również posmarować jajkiem. Tak postępować do wyczerpania ciasta. 
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 10 minut, do zarumienienia. 
  • Po przestygnięciu udekorować cukrem pudrem. 


Pączki z ciasta francuskiego przepis
Przepis na pączki z ciasta francuskiego
Szybkie pączki z ciasta francuskiego


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

7 + osiemnaście =