Zapewne jesteście świadomi, że tradycyjne pączki, mimo swojego cudownego smaku, któremu ciężko się oprzeć, niestety posiadają dużo kalorii, ponieważ smażone są na głęboki tłuszczu. Owszem czas od czasu jak najbardziej wskazane jest zjeść takiego pączusia, jednak jeśli dbamy o swoją sylwetkę, powinno to być naprawdę sporadycznie.
Pączek z dodatkiem różnego rodzaju polew i innych słodkości może posiadać tyle samo kalorii co zwykły posiłek. A pączkiem raczej się nie najemy…
Idealną alternatywą dla tradycyjnych pączków mogą być nieco odchudzone i mniej kaloryczne pączki z piekarnika. Owszem, nie zastąpią one smaku, tradycyjnych smażonych pączków, ale są równie smaczne i z pewnością zaspokoją pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego 🙂
Pączki z piekarnika wychodzą bardzo delikatne i puszyste. W naszym domu bardzo często je przygotowuję i każdemu bardzo smakują. Dzieciaki nawet wolą pączki z piekarnika niż te smażone na tłuszczu.
Jeśli i Wy macie ochotę na nieco lżejszą wersję pączków, polecam Wam wypróbować ten przepis. Pączki z piekarnika są naprawdę smaczne!
PĄCZKI Z PIEKARNIKA
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 14 g drożdży instant
- 100 g cukru
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki płynnego masła
Dodatkowo
- drylowane wiśnie
- jajko
Sposób przygotowania
- Do ciepłego mleka dodać drożdże instant, łyżkę cukru, mąki. Wymieszać, odstawić na 15 minut.
- Na stolnicy umieścić mąkę, cukier, masło, jaja, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę.
- Ciasto przełożyć na stolnice. Rozwałkować na grubość pół centymetra.
- Szklanką wykrawać koła. Na każde kółeczko dać 3-4 smażone wiśnie, zawinąć na kształt drożdżówki.
- Odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w 180ºC przez 10-12 minut, grzanie góra-dół.
Super! Jestem na diecie, dla mnie fajna alternatywa pączków