Z pewnością zgodzicie się ze stwierdzeniem, że są takie przekąski, którym ciężko się oprzeć. Do takich smakołyków należą mini hot-dogi, czyli parówki w cieście drożdżowym. Na pewno posmakują każdemu z Was, bo kto nie lubi hot-dogów?
Parówki w cieście drożdżowym to świetny pomysł na przekąskę na imprezę, ale także idealna opcja na ciepłą kolację. Małe rozmiary hot-dogów z pewnością przypadną do gustu dzieciakom.
Na pewno zauważyliście, że w naszym domu mini hot-dogi przygotowywane są dosyć często. Zazwyczaj goszczą na stole podczas spotkań ze znajomymi, a na drugi dzień zabieramy je ze sobą do pracy. W wersji na zimno są równie smaczne.
Poniżej znajdziecie przepis na pyszne parówki w cieście drożdżowym w wersji mini. A Wy jakie domowe przekąski przygotowujecie najczęściej? Pochwalcie się w komentarzach!
PRZEPIS NA PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej typu 450
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 2 jajka
- 15 g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka sol
Farsz:
- 15 parówek
- kilka plastrów dowolnego sera żółtego
- ketchup – do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
- W dużej misce umieścić ciepłe mleko, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na kilka minut do wyrośnięcia.
- Dodać mąkę, sól, masło, jajka i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek.
- Ciasto pokroić na paski o szerokości ok 10 cm.
- Ułożyć na cieście ser, posmarować delikatnie ulubionym ketchupem a następnie wyłożyć parówki. Całość zwinąć w rulon.
- Powstały rulonik poprzecinać na mniejsze kawałki, wedle uznania.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 min w temperaturze 180°C, grzałka góra/dół.