Mini Hot-Dogi – Parówki w Cieście Drożdżowym



Z pewnością zgodzicie się ze stwierdzeniem, że są takie przekąski, którym ciężko się oprzeć. Do takich smakołyków należą mini hot-dogi, czyli parówki w cieście drożdżowym. Na pewno posmakują każdemu z Was, bo kto nie lubi hot-dogów?

Parówki w cieście drożdżowym to świetny pomysł na przekąskę na imprezę, ale także idealna opcja na ciepłą kolację. Małe rozmiary hot-dogów z pewnością przypadną do gustu dzieciakom.

Na pewno zauważyliście, że w naszym domu mini hot-dogi przygotowywane są dosyć często. Zazwyczaj goszczą na stole podczas spotkań ze znajomymi, a na drugi dzień zabieramy je ze sobą do pracy. W wersji na zimno są równie smaczne.

Poniżej znajdziecie przepis na pyszne parówki w cieście drożdżowym w wersji mini. A Wy jakie domowe przekąski przygotowujecie najczęściej? Pochwalcie się w komentarzach!



PRZEPIS NA PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM


Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej typu 450
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 15 g drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sol

Farsz:

  • 15 parówek
  • kilka plastrów dowolnego sera żółtego
  • ketchup – do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

  • W dużej misce umieścić ciepłe mleko, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na kilka minut do wyrośnięcia.
  • Dodać mąkę, sól, masło, jajka i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek.


  • Ciasto pokroić na paski o szerokości ok 10 cm.
  • Ułożyć na cieście ser, posmarować delikatnie ulubionym ketchupem a następnie wyłożyć parówki. Całość zwinąć w rulon.
  • Powstały rulonik poprzecinać na mniejsze kawałki, wedle uznania.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 min w temperaturze 180°C, grzałka góra/dół.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwa × 1 =