Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, które można zakupić w każdym sklepie.
Takie paszteciki smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Błyskawicznie znikają ze stołu, szczególnie w towarzystwie czerwonego barszczyku. Zapraszam na przepis.
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 płat ciasta francuskiego
- 100 g tartej mozarelli
- sól
- pieprz
- 1 jajko
Wykonanie
- Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, przekładamy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i razem dusimy przez kilka minut, do odparowania wody z pieczarek. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i kroimy na dwa równe paski. Na każdym z nich rozsmarowujemy farsz, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwijamy w rulon, łączeniem do dołu. Następnie ostrym nożem kroimy na paszteciki.
- Paszteciki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dól.