Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, które można zakupić w każdym sklepie.



Takie paszteciki smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Błyskawicznie znikają ze stołu, szczególnie w towarzystwie czerwonego barszczyku. Zapraszam na przepis.

PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 100 g tartej mozarelli
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko


Wykonanie

  • Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. 
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, przekładamy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i razem dusimy przez kilka minut, do odparowania wody z pieczarek. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. 
  • Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i kroimy na dwa równe paski. Na każdym z nich rozsmarowujemy farsz, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwijamy w rulon, łączeniem do dołu. Następnie ostrym nożem kroimy na paszteciki. 
  • Paszteciki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dól.


Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami przepis
Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

pięć × trzy =