Kurczak w sosie marchewkowo-pieczarkowym

Kurczak w sosie marchewkowo-pieczarkowym

Kruche i delikatne mięso z kurczaka z pysznym kremowym sosem marchewkowo-pieczarkowym. Bardzo prosty i smaczny pomysł na rodzinny obiad.



Kurczak w sosie marchewkowo-pieczarkowym to danie idealne dla osób, które lubią proste i sprawdzone rozwiązania. Łatwo dostępne składniki, szybkie przygotowanie i doskonały smak to zalety tego dania. Jeśli szukacie pomysłu na obiad, który zachwyci podniebienia domowników, kurczak w sosie marchewkowo-pieczarkowym będzie idealnym wyborem.

KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-PIECZARKOWYM PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • odrobina oleju do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • pietruszka do dekoracji


Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie każdego fileta dzielimy na mniejsze fileciki. 

2. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem.

3. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu z obu stron na rumiano.

4. Na patelnię z mięsem wlewamy gorący bulion. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i startą na tarce marchewkę.

5. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut.

6. Śmietankę kremówkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i przelewamy na patelnię. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.

7. Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.



Kurczak w sosie marchewkowo-pieczarkowym przepis


Wideo przepis na kurczaka w sosie marchewkowo-pieczarkowym krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

10 − siedem =