Paszteciki to smaczna przekąska przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem pysznego nadzienia. Zazwyczaj farsz składa się z mięsa lub kapusty i grzybów. Wypieki te możemy modyfikować wedle swoich upodobań, w podobny sposób jak pierogi.
Ciasto na paszteciki z wierzchu jest kruche a wewnątrz delikatne. Możemy je także przygotować z ciasta francuskiego. W marketach znajdziecie gotowe ciasto francuskie, które z pewnością przyśpieszy Wam pracę. Będzie także idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią zabawy z przygotowywaniem ciasta. Przyznam się, że czasem korzystam z tej przyśpieszonej wersji na domowe paszteciki, jednak zazwyczaj sama robię ciasto.
Paszteciki zazwyczaj serwowane są z barszczem czerwonym i tak też robimy u nas w domu. Pyszny barszcz z dodatkiem ciepłych pasztecików smakuje obłędnie.
Paszteciki kojarzą nam się również ze Świętami Bożego Narodzenia. Wówczas przygotowujemy paszteciki z kapustą i grzybami, ponieważ zgodnie z tradycją podczas Wigilii nie spożywamy pokarmów z dodatkiem mięsa.
Tym razem przygotowaliśmy domowe paszteciki z mięsem. Idealne jako przekąska na imprezę, posiłek do pracy a z dodatkiem ciepłego barszczyku mogą być podawane w formie obiadu. Sekret idealnych pasztecików tkwi w dobrze przygotowanym cieście, ale także w farszu. Farsz mięsny do pasztecików powinien być odpowiednio przyprawiony, tak, aby nie był zbyt mdły.
Poniżej znajdziecie przepis na paszteciki z mięsem w naszej wersji. W naszym domu bardzo często je przygotowujemy, szczególnie podczas spotkań ze znajomymi. W mgnieniu oka znikają z talerza 🙂 Mam nadzieję, że i Wam posmakują.
PRZEPIS NA PASZTECIKI Z MIĘSEM
Składniki
* z przepisu wychodzi około 42 sztuki.
CIASTO DROŻDŻOWE
- 300 g mąki pszennej
- 8 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- jajko
- 40 g masła
NADZIENIE
- 500 dag mięsa z rosołu (u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko)
- ugotowana marchew z rosołu
- cebula
- 5 łyżek oleju
- sól,
- pieprz do smaku
DO POSMAROWANIA
- 1 żółtko
Przygotowanie:
CIASTO
- Drożdże, cukier, łyżkę mąki, wodę wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.
- Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 – 1,5h.
FARSZ
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni pogrzać olej, zeszklić cebulkę.
- Ugotowaną w rosole marchew i mięso (waga bez kości), zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulką.
- Doprawić pieprzem i solą, dokładnie zmieszać.
PASZTECIKI
- Ciasto rozwałkować cienko. Na skraju umieścić pasek farszu. Zwinąć w roladę, odciąć od pozostałej części ciasta. Pokroić na części (wyszło mi 3 paseczki po 14 sztuk)
- Posmarować roztrzepanym jakiem.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół.