Aromatyczne i mega smaczne pieczone pałki z kurczaka to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam serdecznie ten przepis wszystkim miłośnikom kurczaka. Mięso jest delikatne, soczyste i dobrze doprawione.
Pieczone pałki z kurczaka to jeden z lepszych pomysłów na obiad w przystępnie cenowo wersji. Przygotowanie tego dania zajmuje kilka chwil. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso, a w kolejnym dniu tylko włożyć je do piekarnika i zapiec.
Poniżej zaprezentuje Wam pyszny przepis na pieczone pałki z kurczaka w mojej wersji. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was.
PRZEPIS NA PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA
Składniki
- 12 pałek z kurczaka
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki wody
- sól
Przygotowanie:
- Pałki z kurczaka umyć, osuszyć i obrać se skóry (jeśli lubicie chrupiącą skórkę, możecie jej nie ściągać)
- Wszystkie przyprawy wymieszać w misce.
- Do miski z powstałą marynatą przełożyć pałki z kurczaka. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
- Zamarynowane pałki z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem przez 30 minut w 200 stopniach. Następnie zdjąć pokrywę i piec kolejne 30 minut bez przykrycia. Po upieczeniu udekorować świeżą pietruszką.
- Pałki z kurczaka możemy podawać z ziemniakami, ryżem, frytkami, a także solo w formie przekąski z dodatkiem ulubionego sosu.
mniam mniam