![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2020/07/kurczak-w-sezamie6-1.jpg)
Danie to jest proste w przygotowaniu i bardzo łatwe – pieczony kurczak w sezamie smakuje obłędnie! Tak przygotowane filety możemy spożywać z tradycyjnymi ziemniakami i surówką w formie obiadu. Można także go dodać do sałatki lub pokroić na mniejsze kawałki i serwować w formie przekąski z sosem czosnkowym.
Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na kurczaka w sezamie, pieczonego w piekarniku. Jest soczysty, mięciutki, wręcz rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam!
Składniki:
- filet z kurczaka 700 g
- sezam ok. 150 g
- jajko
- 2 łyżki dowolnego mleka
- łyżeczka curry
- płaska łyżeczka papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki chili
- pieprz
- sól
![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2020/07/kurczak-w-sezamie4.jpg)
Przygotowanie:
- Każdy filet dzielimy na dwie części.
- Jajko, mleko i przyprawy dokładnie razem mieszamy. Każdy filet odtaczamy najpierw w jajku z przyprawami, a następnie w sezamie.
- Opanierowanego kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2020/07/kurczak-w-sezamie-768x1024.jpg)
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach, grzanie góra/dół.
![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2020/07/kurczak-w-sezamie1-1-768x1024.jpg)
![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2020/07/kurczak-w-sezamie3-1-768x1024.jpg)
![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2020/07/kurczak-w-sezamie7-439x1024.jpg)