Pizzerinki z cukinii to bardzo fajna a przede wszystkim zdrowa przekąska. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych mini pizz na cieście drożdżowym.
Ze względu na to, że sezon na cukinię w pełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam pyszne pizzerinki na cukinii. Do ich przygotowania wykorzystałam cukinię z domowej plantacji. Pozostałe składniki to te same, które dajemy na tradycyjne pizzerinki drożdżowe, czyli uduszone pieczarki, szynka oraz ser żółty.
Takie pizzerinki z cukinii świetnie smakują z ketchupem czy sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzą się na kolację czy jako ciepła przekąska na rodzinnych imprezach, czy spotkaniach ze znajomymi. Podczas serwowania można je również posypać świeżym szczypiorkiem.
PIZZERINKI NA CUKINI – PRZEPIS
Liczba porcji: 12 | Czas pieczenia: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 12 krążków cukinii
- 12 łyżeczek ketchupu
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szynki
- 150 g żółtego sera
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pieczarki kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię z cebulą. Całość dusimy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Szynkę kroimy w drobną kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce.
- Każdy kawałek cukinii smarujemy ketchupem oraz posypujemy ziołami prowasalskimi. Następnie nakładamy pieczarki oraz szynkę. Wierzch posypujemy startym na tarce serem.
- Krążki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.
Polecam Wam również wypróbować przepis na ZAPIEKANKI Z CUKINII 🙂
Bardzo fajny przepis, zwłaszcza, że z cukiniami już nie wiadomo, co zrobić…