Cukinia to jedno z 20 najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. Nic dziwnego, jest bardzo smaczna, odżywcza, a także posiada wiele cennych witamin.
Tym razem pasztet z cukinii w wersji bezmięsnej. Domowy pasztet z warzyw to świetny dodatek do kanapek. Jest lekki, aromatyczny i bardzo smaczny. Z pewnością posmakuje każdemu z Was.
Nasz przepis na pasztet z cukinii jest naprawdę prosty, dlatego nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni powinna sobie poradzić z jego przygotowaniem. Pasztet z cukinii jest bardzo delikatny i lekki co sprawia, że smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na pyszny pasztet z cukinii. Z jego dodatkiem możecie przygotować smaczne śniadanie, kolację, a także posiłek do pracy.
PRZEPIS NA PASZTET Z CUKINII
Składniki:
- 1 kg cukinii (3 średnie sztuki)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki płatków owsianych zblendowanych
- 5 łyżek kaszy manny
- pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- po 1 łyżeczce kurkumy, pieprzu, soli, oregano
- 1/3 łyżeczki chili
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, osuszyć i razem z cebulą zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cukinię i cebulę zasolić w 2 łyżeczkach soli i odstawić na pół godziny. Następnie dokładnie odsączyć.
- Do odciśniętej cukinii i cebuli dodać startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, oliwę, bułkę tartą, płatki owsiane, kaszę manną, natkę pietruszki, żółtka i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do pozostałych składników delikatnie mieszając.
- Pasztet wyłożyć do małej keksówki (10x25cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godzinę i 10 minut.