Przepis na Pasztet z Cukinii



Cukinia to jedno z 20 najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. Nic dziwnego, jest bardzo smaczna, odżywcza, a także posiada wiele cennych witamin.

Tym razem pasztet z cukinii w wersji bezmięsnej. Domowy pasztet z warzyw to świetny dodatek do kanapek. Jest lekki, aromatyczny i bardzo smaczny. Z pewnością posmakuje każdemu z Was.

Nasz przepis na pasztet z cukinii jest naprawdę prosty, dlatego nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni powinna sobie poradzić z jego przygotowaniem. Pasztet z cukinii jest bardzo delikatny i lekki co sprawia, że smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.



Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na pyszny pasztet z cukinii. Z jego dodatkiem możecie przygotować smaczne śniadanie, kolację, a także posiłek do pracy.

PRZEPIS NA PASZTET Z CUKINII

Składniki:

  • 1 kg cukinii (3 średnie sztuki)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych zblendowanych  
  • 5 łyżek kaszy manny
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • po 1 łyżeczce kurkumy, pieprzu, soli, oregano
  • 1/3 łyżeczki chili 


Przygotowanie:

  • Cukinię dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, osuszyć i razem z cebulą zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  • Cukinię i cebulę zasolić w 2 łyżeczkach soli i odstawić na pół godziny. Następnie dokładnie odsączyć. 
  • Do odciśniętej cukinii i cebuli dodać startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, oliwę, bułkę tartą, płatki owsiane, kaszę manną, natkę pietruszki, żółtka i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do pozostałych składników delikatnie mieszając. 
  • Pasztet wyłożyć do małej keksówki (10x25cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec ok. 1 godzinę i 10  minut. 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.