Mięciutka Mini Tarta Serowa



Tarta to jedno z najpopularniejszych deserów kuchni francuskiej. To nic innego jak kruche ciasto, formowane w specjalnej okrągłej foremce o pofalowanych brzegach, która nadaje jej ciekawy i specyficzny kształt. Dodatkiem jest oczywiście słodkie czy też słone nadzienie.

Istnieje mnóstwo sposobów na pieczenie domowej tarty, my w ostatnim czasie polubiliśmy mini tarty. Są bardzo smaczne poręczne, idealne na wynos. Możemy je zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy piknik.

Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z poniższym przepisem na mini tartę serową.



Jeśli jesteście miłośnikami tart, zachęcamy do wypróbowania naszych wcześniejszych przepisów:

MINI TARTA SEROWA – PRZEPIS

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 12%

Składniki na masę serową:

  • 0,5 sera na sernik
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • owoce do przyozdobienia


Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  • Ciasta rozwałkować, układać w foremkach (wymiary 7x7x2cm), a następnie po nakłuwać widelcem.
  • Piec w nagrzany piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół).
  • Serek zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Ciasto wyjąć z foremek i nakładać łyżkę masy serowej.
  • Przyozdobić dowolnymi owocami.


Dzięki temu ze ser nie jest zapiekany w piekarniku z ciastem stanie się po kilku godzinach mięciutkie. Woda z sera wsiąknie w kruche ciasto.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

trzynaście + osiem =