Pulpeciki w sosie pomidorowym to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis jest naprawdę prosty a danie rewelacyjne w smaku.
Takie domowe pulpeciki drobiowe są uwielbiane szczególnie przez dzieciaki. Chociażby ze względu na to, że mięso jest delikatne i soczyste. Zazwyczaj wybieram mięso z kurczaka, ale możecie również użyć mięsa z indyka. Ponadto całe danie jest bardzo lekkie, ponieważ mięso drobiowe jest delikatne a sos na bazie pomidorów również.
Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszne kotleciki w sosie pomidorowym. Polecam szczególnie z dodatkiem ryżu i ulubionej surówki. Smacznego!
PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS
Liczba porcji: 20 pulpecików | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 500 g mielonego fileta z kurczaka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- szczypta chilli
- mąka do obtoczenia mięsa
sos
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 200 ml bulionu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz szczypta chilli. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Na talerz przesypujemy mąkę. Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przekładamy kotleciki, podsmażamy na rumiano.
- Pomidory z puszki blendujemy na mus, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przelewamy na patelnię z kotlecikami. Wlewamy także bulion oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną w odrobinie wody. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
- Pulpeciki serwujemy z ziemniakami, ryżem, czy też kaszą i ulubioną surówką. Idealnie sprawdzi się surówka colesław z kapusty pekińskiej.