Ciasto Ekskluzywne



Ciasto ekskluzywne to bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Wygląda bardzo elegancko i ciekawie, a tak naprawdę jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Chcecie się o tym przekonać? Zapraszam na wpis!

Ciasto ekskluzywne przygotowałam niedawno, kiedy akurat mieli odwiedzić mnie znajomi. Chciałam, aby było to coś eleganckiego, a zarazem prostego i szybkiego w przygotowaniu. Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, ze względu na szybkość i prostotę wykonania, dlatego też w takiej wersji przygotowałam ten deser.

Ciasto ekskluzywne składa się z herbatników, ułożonych na przemian z masą budyniową. Wierzch ciasta stanowi masa śmietanowa, która nadaje mu lekkości i cudownego smaku. Dekoracja starta na tarce czekolada oraz to kawałki żurawiny, które poukładałam na każdym kawałku ciasta, przed samym podaniem.

Jeśli macie ochotę na elegancki deser, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Ciasto jest naprawdę świetne. Chodź wygląda na bardzo skomplikowane i pracochłonne, wcale takie nie jest.

PRZEPIS NA CIASTO EKSKLUZYWNE



Składniki

  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 120 g masła
  • 40 g czekolady
  • 500 g herbatników
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie

  • 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, masłem, czekoladą oraz kawą. W pozostałym mleku rozpuszczamy dwa budynie oraz mąkę. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy, cały czas mieszając, do momentu powstania gęstej masy. Całość odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciepłą masę budyniową przekładamy herbatniki, na przemian, herbatniki, masa, herbatniki masa, herbatniki i tak dalej. Ja wykonałam 5 warstw herbatników.
  • Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą oraz tuż przed podaniem kawałkiem żurawiny. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał, a ciasto ekskluzywne Wam posmakowało. Koniecznie podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

3 komentarze

  1. Ja zrobiłam z budyniem ajerkoniak, właśnie się chłodzi ciacho. Szybkie,proste i smaczne!

Dodaj komentarz

6 + jedenaście =