Nie znam nikogo, kto by nie lubił pizzy. To jedno z nielicznych dań, które smakuje każdemu. W każdym mieście, nawet najmniejszych jest chociaż jedna pizzeria. Pizzę możemy także zakupić w sklepie w wersji świeżej oraz mrożonej. Co powiecie na domową pizzę?
Poniżej znajdziecie przepis na pyszną domową pizzę z mozzarellą, która z pewnością posmakuje każdemu z Was. Możemy ją przygotować z ulubionymi dodatkami.
Domowa Pizza z Mozarellą – Przepis
Składniki:
- 25 g świeżych droższy lub 7 g instant,
- 150 ml ciepłej wody,
- 250 g mąki pszennej typu 450,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- ser mozzarella,
- ulubione dodatki.
Przygotowanie:
- Rozczyn: droższe rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy łyżką, przez 3 minuty, pod koniec dodajemy oliwę.
- Powstałe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiamy przez 15 minut do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto wykładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy, następnie dzielimy na 2 kulki i odkładamy na bok na 7 minut, przykrywając je ściereczką.
- Blaszki na pizzę smarujemy delikatnie oliwą, na środek wykładamy kulkę ciasta. Delikatnie spłaszczamy, po czym rozprowadzamy palcami po całej powierzchni blaszki.
- Smarujemy rozprowadzone ciasto sosem pomidorowym, następnie nakładamy ser mozzarella i ulubione dodatki. Odczekać ok. 10 minut, aż ciasto podrośnie. Piec na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra – dół w 250 stopniach przez 10 minut.
Pizza przepyszna. Polecam, polecam, polecam….
pizza przypyszna polecam, polecam, polecam