Domowe Hot-Dogi z Parówką i Serem w Wersji Mini



Domowe hot-dogi z parówką i serem w wersji mini to idealne przekąski na imprezę. Takie smakołyki najszybciej znikają z talerzy podczas domówek czy spotkań rodzinnych.

Mini hot-dogi z serem świetnie smakują na ciepło a także na zimno. Śmiało możemy je zabrać ze sobą do pracy a także zapakować dzieciom do szkoły.

Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na pyszne i domowe hot-dogi z parówką i serem w wersji mini.



PRZEPIS NA HOT-DOGI Z PARÓWKĄ I SEREM

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 100 g mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 8 g drożdży suchych 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 20 krótkich parówek (u mnie Głodniaki z Biedronki) 
  • 10 plastrów sera żółtego (po pół plastra na jedną parówkę)

Dodatkowo:

  • jajko lub mleko – do posmarowania po wierzchu 

Przygotowanie:

  • W dużej misce umieścić mleko w temperaturze pokojowej, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut do wyrośnięcia. 
  • Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 h. 


  • Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek (grubość jak ciasto na pierogi).
  • Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm i długości 20 cm.  
  • Każdą parówkę owinąć połową plastra sera żółtego a następnie paskiem wykrojonego ciasta. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
  • Gotowe hot dogi wysmarować jajkiem lub mlekiem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 min  w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół. 


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

16 − 9 =