Po skosztowaniu tego smakołyku z pewnością będziecie chcieli podzielić się przepisem ze swoimi znajomymi. Ryż preparowany w czekoladzie jest nieziemsko smaczny, ale także bardzo łatwy do zrobienia.
Taki deser z ryżu preparowanego to idealna przekąska w ciągu dnia, ale także świetny dodatek do ulubionej kawy. Uwaga! Jedzenie różu preparowanego w czekoladzie bardzo wciąga, zanim się obejrzycie, zostaną po nim tylko miłe wspomnienia. Zapraszam na przepis!
RYŻ PREPAROWANY W CZEKOLADZIE – PRZEPIS
Składniki
Blacha 10×25
Masa jasna
- 50 g ryżu preparowanego
- 30 g masła
- 120 g białej czekolady białej
Masa ciemna:
- 100 g ryżu
- 60 g masła
- 240 g białej czekolady mleczne lub deserowej
Wykonanie
- W garnku umieszczamy masło, białą czekoladę. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia. Dodajemy ryż preparowany i mieszamy.
- Gotową masę umieszczamy w keksówce wyścielonej papierem. Mocno dociskamy i wyrównujemy, wstawiamy do lodówki.
- Tak samo postępujemy z drugą masę. Wykładamy na lekko stężałą białą masę.
- Całość wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.