Tortellini to nic innego jak nadziewane pierożki, przygotowane z ciasta makaronowego. Mają one charakterystyczny kształt, który bardzo przypomina tradycyjne uszka. Tortellini możemy kupić z różnym nadzieniem, mięsnym, grzybowym czy serowym.
Tortellini możemy wykorzystać do wielu dań i przekąsek, a także sałatek i na nich właśnie się skupimy. Istnieje wiele smacznych przepisów na sałatki z tortellini i na ich podstawie powstała sałatka balanga, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.
Sałatkę tą miałam okazję przygotować na rodzinną imprezę. Miałam w szufladzie tortellini i kilka składników w lodówce. Postanowiłam wykonać warstwową sałatkę tortellini o nazwie balanga, ponieważ na taką okazję, została ona przygotowana. Wyszła rewelacyjna! Od tej pory gości ona w naszym domu na każdej balandze i co najważniejsze smakuje każdemu.
Przed Wami sałatka balanga w moim wykonaniu. Będzie ona idealnym wyborem na każdą okazję, bez wyjątku. Jestem pewna, że posmakuje także Waszym gościom!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ BALANGA
Składniki
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 200 g tortellini o dowolnym nadzieniu
Przygotowanie
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, odrobiną ziół prowansalskich, bazylii i pieprzem. Następnie podsmażamy na patelni.
- Tortellini przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
- Sos przygotowujemy zgodnie z przepisem: sos czosnkowy.
Układamy warstwami w kolejności:
- pomidorki koktajlowe
- cebula
- kukurydza
- kurczak
- sos
- papryka
- tortellini