Ciasto z mango

Ciasto z mango

Pyszne i orzeźwiające ciasto z mango, które idealne sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu przełożonego warstwą z mango, kremem śmietankowym i masą krówkową. Wierzch ciasta zdobi posiekana czekolada. Całość wygląda i smakuje wyśmienicie! Jeśli szukacie przepisu na fajny deser do kawy, ciasto z mango sprawdzi się idealnie.



CIASTO Z MANGO PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 140 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Warstwa z mango

  • 425 g pulpy z mango
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

Warstwa śmietankowa

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki pianki z mleczka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki masy krówkowej


Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przesypać do masy jajecznej i całość wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, do suchego patyczka.

Warstwa z mango

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
  • 150 ml śmietanki ubić na sztywno.
  • Pulpę z mango przelać do miseczki. Następnie wlać żelatynę i całość intensywnie wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietankę i ponownie wymieszać do połączenia.
  • Tężejącą masę przelać na połowę biszkopta i wstawić na chwilę do lodówki.

Warstwa śmietankowa

  • 350 ml śmietanki ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Następnie dodać wiórki kokosowe i pianę z mleczka kokosowego. Wymieszać do połączenia.
  • Masę z mango przykryć drugim płatem biszkopta. Wyłożyć masę krówkową i rozsmarować po całości. Następnie wyłożyć masę z wiórkami kokosowymi.
  • Wierzch posypać posiekaną czekoladą.
  • Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


ciasto z mango przepis
przepis na ciasto z mango
pyszne ciasto z mango


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na ciasto z mango krok po kroku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − 14 =