Pyszne i orzeźwiające ciasto z mango, które idealne sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu przełożonego warstwą z mango, kremem śmietankowym i masą krówkową. Wierzch ciasta zdobi posiekana czekolada. Całość wygląda i smakuje wyśmienicie! Jeśli szukacie przepisu na fajny deser do kawy, ciasto z mango sprawdzi się idealnie.
CIASTO Z MANGO PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 140 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Warstwa z mango
- 425 g pulpy z mango
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
Warstwa śmietankowa
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 30 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki pianki z mleczka kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru
- śmietan-fix
Dodatkowo
- 50 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki masy krówkowej
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przesypać do masy jajecznej i całość wymieszać delikatnie szpatułką.
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, do suchego patyczka.
Warstwa z mango
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
- 150 ml śmietanki ubić na sztywno.
- Pulpę z mango przelać do miseczki. Następnie wlać żelatynę i całość intensywnie wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietankę i ponownie wymieszać do połączenia.
- Tężejącą masę przelać na połowę biszkopta i wstawić na chwilę do lodówki.
Warstwa śmietankowa
- 350 ml śmietanki ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Następnie dodać wiórki kokosowe i pianę z mleczka kokosowego. Wymieszać do połączenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki i warstwę z mango przykryć drugim blatem biszkopta. Wyłożyć masę krówkową i rozsmarować po całości. Następnie wyłożyć masę z wiórkami kokosowymi.
- Wierzch posypać posiekaną czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na ciasto z mango krok po kroku.