Sałatka z brokułem i parmezanem to zdrowa i smaczna propozycja na każdą okazję – idealna na lunch, kolację, a także różnego rodzaju domowe imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Brokuły, będące głównym składnikiem tej sałatki są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik, co sprawia, że danie nie tylko świetnie smakuje, ale również dostarcza cennych wartości odżywczych. W połączeniu z parmezanem, kurczakiem i lekkim sosem, sałatka z brokułem zyskuje wyjątkowy smak i aromat, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowanie tej sałatki jest szybkie i proste, a efekt – naprawdę przepyszny! Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Na pewno będziecie zachwyceni!
SAŁATKA Z BROKUŁEM I PARMEZANEM PRZEPIS
Składniki
- 1 brokuł
- 150 g makaronu kokardki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 2 garści parmezanu w płatkach
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Sos czosnkowy
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć kurczaka i podsmażyć.
- W garnku zagotować wodę z odrobiną cukru, soli i soku z cytryny. Na gotującą się wodę przełożyć różyczki brokuła i gotować przez 5 minut. Następnie odcedzić i odstawić do przestygnięcia.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać parmezan oraz przygotowany sos i wymieszać.