Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię słodkie smaki w sałatkach. Wciąż wymyślam nowe smaki i połączenia, wprowadzając owoce do sałatek. Dzisiaj padło na żurawinę. Połączyłam ją z ryżem, szynką, porem oraz kukurydzą. Dodatkowo do sałatki przygotowałam sos na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, który wzbogaciłam czosnkiem. Powiem Wam, że wyszło pysznie.
Sałatka ryżowa z żurawiną smakuje naprawdę świetnie. Idealnie sprawdzi się na kolację, posiłek do pracy, a nawet na obiad. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Polecam Wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Ta słodko-słona sałatka ryżowa z żurawiną będzie również świetnym wyborem na domowe przyjęcia czy imprezy. Jestem pewna, że posmakuje Waszym gościom. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA RYŻOWA Z ŻURAWINĄ
Liczba porcji 2+ | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 100 g ryżu
- 200 g szynki
- 2 garści suszonej żurawiny
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 mały por
- sól
- pieprz
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Żurawinę zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10 minut. Po upływie czasu odcedzamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
- Szynkę kroimy w kosteczkę, pora w półkrążki, kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.