
Sałatka z rukolą i szynką parmeńską “Słodko-Słona Rozkosz” – idealna na lunch lub kolację
Jeśli szukacie pomysłu na lekką, a zarazem wykwintną i szybką w przygotowani sałatkę, ten przepis będzie idealny! Sałatka z rukolą, szynką parmeńską, gruszką, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym to idealne połączenie słodyczy i słoności, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi lekkich i ciekawych sałatek. Ta kolorowa kompozycja nie tylko pięknie wygląda, ale też doskonale sprawdzi się jako szybka kolacja, elegancka przystawka lub lekki lunch.
Wyrazista i lekka rukola, delikatna szynka parmeńska, soczysta gruszka i intensywny w smaku ser pleśniowy oraz suszone pomidory tworzą idealną kompozycję smakową. Wszystko skropione delikatnym sosem na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu. Ta sałatka to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Dlaczego warto wypróbować sałatkę z rukolą i szynką parmeńską “Słodko-Słona Rozkosz”
- szybka sałatka z rukolą i szynką parmeńską – gotowa w 10 minut
- lekki i zdrowy przepis na sałatkę z gruszką i serem pleśniowym – idealna do pracy
- świetna sałatka na kolację czy spotkanie z przyjaciółmi
- bogata w smak, ciekawe składniki
PRZEPIS NA SAŁATKĘ SŁODKO-SŁONA ROZKOSZ
Składniki
- 100 g rukoli
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 100 g szynki parmeńskiej
- garść pestek dyni
- garść orzechów nerkowca
- 1 mała gruszka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
Wykonanie
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.
- Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ser z niebieską pleśnią również pokroić w kostkę.
- Orzechy nerkowca i pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
- Na półmisek wyłożyć rukolę. Następnie pokrojone suszone pomidory, ser z niebieską pleśnią, gruszkę, porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską, podprażone pestki dyni i orzechy nerkowca.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i płynnym miodem. Przed podaniem polać po sałatce.









 
  
  
  
  
  
  
  
  
 