
Sałatki warstwowe to prawdziwa klasyka wśród imprezowych przekąsek. Nie tylko rewelacyjnie smakują, ale także pięknie prezentują się na stole. Jej efektowna forma sprawia, że doskonale sprawdzą się na domowych przyjęciach, świętach, rodzinnych spotkaniach czy grillach.
Dziś mam dla was przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem, która jest łatwa w przygotowaniu i składa się z prostych i łatwo dostępnych składników. Jej uniwersalność sprawia, że można ją przygotować na co dzień lub na specjalne okazje. Sałatkę warstwową z kurczakiem można również przygotować w mniej formalnej formie, czyli wymieszać wszystkie składniki wcześniej przed podaniem.
Dlaczego warto przygotować sałatkę warstwową z kurczakiem?
– przyciąga wzrok i pobudza apetyt
– niedrogie i łatwo dostępne składniki
– idealna na każdą okazję
Poznaj nasz przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem, która skradnie serca Twoich gości. Idealna na wyjątkowe okazje – wygląda zjawiskowo, smakuje jeszcze lepiej!
SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS
Czas przygotowania: 40 minut | Liczba porcji: 4
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 100 g drobnego makaronu orzo
- 1 szklanka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawa gyros
- słodka papryka
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w niedużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu i odstawiamy do przestygnięcia.
- Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy.
- Sałatę rzymską rwiemy na mniejsze kawałki.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
Składniki układamy w salaterce warstwowo:
- sałata rzymska
- makaron orzo
- sos
- kukurydza
- kurczak


Najczęściej zadawane pytania.
Najlepiej spożyć ją w ciągu 1-2 dni od przygotowania. Im dłużej sałatka będzie przechowywana, tym większe ryzyko, że jej jakość się pogorszy.
Tak, ale warto przechowywać składniki oddzielnie i połączyć je dopiero przed podaniem.
Nie, mrożenie sałatki warstwowej z z kurczakiem nie jest zalecane. Po rozmrożeniu straci ona swoją konsystencję i smak, stając się wodnista i niesmaczna.