Lekka, a zarazem pożywna i sycąca sałatka z jajkiem i wędzonym łososiem to propozycja idealna na kolację lub obiad. Będzie także świetną opcją na imprezową przekąskę. Sałatka składa się z samych pysznych składników, jest kolorowa i pięknie prezentuje się na stole. Całość okraszona znakomitym dressingiem na bazie oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy. Takie połączenie składników sprawia, że każdy będzie chciał ją skosztować. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
SAŁATKA Z JAJKIEM I ŁOSOSIEM PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g łososia wędzonego
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 awokado
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/3 świeżego ogórka
Dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 płaskie łyżeczki musztardy delikatesowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Składniki na dressing wymieszać ze sobą.
- Jajka oraz pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, łososia porwać na mniejsze kawałki.
- Cebulkę pokroić w piórka, ogórka oraz awokado w półplasterki.
- Na półmisek wyłożyć sałatę, następnie awokado, ogórka, pomidorki koktajlowe, łososia, jajka i cebulkę. Całość polać przygotowanym dressingiem.