Sałatka z roszponką w roli głównej to świetna propozycja na pyszną przekąskę w ciągu dnia lub na imprezę. Pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni!
Sałatka jest bardzo łatwa do zrobienia i składa się z prostych składników, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Sałatka z roszponką to porcja nie tylko smaku, ale także zdrowia. W sałatce znajdziesz mnóstwo witamin i składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu.
SAŁATKA Z ROSZPONKĄ PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie tortellini z prosciutto
- 1 opakowanie roszponki
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 100 g sera pleśniowego Blue
- 2 garście słonecznika
Dressing
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorków
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
- Ser pleśniowy kroimy w drobną kosteczkę.
- Składniki na dressing łączymy ze sobą.
- Na półmisek wykładamy roszponkę, następnie tortellini, ser pleśniowy i suszone pomidory. Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy przygotowanym sosem.