Tym razem pyszna sałatka z tuńczykiem i marchewką. Idealna na kolację, posiłek do pracy, a nawet na obiad. Będzie także świetnym pomysłem na święta czy inne nadarzające się w ciągu roku okazje.
Połączenia tuńczyka z marchewką oraz pozostałymi składnikami smakuje naprawdę świetnie. Sałatka przygotowana jest na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną majonezu, przez co jest delikatniejsza i lżejsza.
Sałatka z marchewką i tuńczykiem jest bardzo prosta do zrobienia, a składniki niezbędne do jej przygotowania zakupicie w każdym sklepie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I MARCHEWKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mały por
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Marchewkę gotujemy na miękko, odstawiamy do przestygnięcia, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ja gotowałam 20 minut, jednak czas gotowania należy dobrać do wielkości marchewki.
- Kukurydzę, tuńczyka oraz fasolę odsączamy z zalewy.
- Selera konserwowego odciskamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pora kroimy w półplasterki.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.