Sałatka ze świeżych pieczarek



Sałatka ze świeżych pieczarek

Sałatka ze świeżymi pieczarkami to bardzo smaczna przekąska, idealna na każdą okazję. Do tej pory zazwyczaj przygotowywałam sałatki z dodatkiem marynowanych pieczarek. Tym razem postanowiłam nie odejść od tradycji i użyć świeżych pieczarek.

Sałatka ze świeżym pieczarkami jest naprawdę bardzo łatwa w przygotowaniu, ale na samą myśl o niej pewnie wiele z Was zastanawia się jak przygotować pieczarki? Wystarczy je tylko podgotować, a następnie skropić sokiem z cytryny. Pieczarki gotują się tylko 6 minut, czyli praktycznie tyle, co jajka.

Sałatka ze świeżych pieczarek składa się z kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście pieczarek, jajka, ogórków konserwowych i cebuli. Dodatkowo potrzebny nam będzie jogurt naturalny, który stanowi sos do sałatki. Dzięki temu jest ona nieco lżejszą niż tradycyjne sałatki na majonezie. Jeśli jednak wolicie majonez, śmiało możecie zastąpić nim jogurt naturalny.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną sałatkę ze świeżych pieczarek. Szybka, tania i smaczna. 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE ŚWIEŻYCH PIECZAREK



Składniki

  • 250 g pieczarek
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula czerwona
  • pęczek szczypiorku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie

  • Pieczarki dokładnie umyć. Następnie zagotować garnek z wodą i wrzucić do niego pieczarki. Gotować pod przykryciem ok 6 minut. Po upływie czasu odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Delikatnie odsączyć ręcznikiem papierowym, kolejno pokroić w kosteczkę.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kosteczkę.
  • Ogórki konserwowe oraz cebule pokroić w kostkę.
  • Szczypiorek drobno posiekać.
  • Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce, dodać jogurt naturalny i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.