Sernik to bardzo popularne ciasto, które większość z nas uwielbia. Będzie świetnym dodatkiem do kawy i nie tylko. Warto upiec domowy sernik w przypadku wizyty znajomych, ponieważ jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.
Dzisiejszy przepis będzie także świetnym deserem dla osób będących na diecie. Tym razem przygotowaliśmy domowy sernik bez spodu. Jest on puszysty, lekki i przede wszystkim smaczny.
Kto się skusi na domowy sernik bez spodu? Jeśli macie ochotę na taki deser, zachęcamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Na prawdę warto!
Zapraszamy także do zapoznania się z naszym przepisem na tradycyjny sernik, który znajdziecie tutaj: Tradycyjny Sernik
PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK BEZ SPODU W WERSJI FIT
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 100g cukru
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 30 g masła
- 6 jajek (rozmiar M)
- 30g skrobi ziemniaczanej
- 30g mąki pszennej
Przygotowanie:
- Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę i skrobie.
- Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Sernik udekorować cukrem pudrem.
Jakie wymiary blachy ?
tradycyjna 25 x 36 🙂
Niezawodny sernik! Mi zawsze wychodzi pyszny
To jest sernik na zawołanie i zawsze wychodzi .Jak jedziemy w gościne to zawsze z serniczkiem. Tak wszystkim smakuje. I szybko z talerzyków znika. 🥮😆 Dzięki za przepis. Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Super przepis zrobiłam pierwszy raz i extra wyszedł