Sernik pieczony na herbatnikach

Sernik pieczony na herbatnikach


Mój ulubiony sernik na herbatnikach, który nigdy nie pęka i zawsze się udaje. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i wyśmienity w smaku. Nie znam chyba łatwiejszego przepisu na sernik, dlatego zachęcam do skorzystania z przepisu nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami.

Ten przepis na sernik, jak już wcześniej wspomniałam, jest naprawdę banalnie prosty.  Spód sernika stanowią herbatniki a masa serowa przygotowana jest na bazie sera z wiaderka, budyni śmietankowych i mleka w proszku. Wszystkie te składniki są ogólnodostępne, więc możecie je zakupić w każdym sklepie.

Mój sernik pieczony na herbatnikach smakuje każdemu. Zazwyczaj piekę go na każde święta i inne domowe okazje, a czas od czasu bez okazji, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wybieram ten przepis, ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Bardzo lubię takie proste przepisy i jestem pewna, że wiele z Was także.

Poniżej zaprezentuje Wam najlepszy przepis na sernik pieczony na herbatnikach. Jest bardzo delikatny, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością zachwyci Was swoim cudownym smakiem.

PRZEPIS NA SERNIK PIECZONY NA HERBATNIKACH



Składniki

  • 12 herbatników
  • 1 kg sera z wiaderka President
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru

Wykonanie

  • Do miski wykładamy ser z wiaderka, dodajemy żółtka, budynie śmietankowe, cukier wanilinowy, całość mieszamy do połączenia składników.
  • Następnie wlewamy olej, dodajemy mleko w proszku i sok z cytryny, mieszamy. Gotową masę odstawiamy na bok. 
  • Białka ubijamy na sztywno z 3/4 szklanki cukru. 
  • Kiedy białka będą już odpowiednio szkliste ciągle ubijając dodajemy stopniowo na zmianę masę serową oraz mleko. Ubijamy do połączenia składników. 
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na blaszce ciasno układamy herbatniki. 
  • Na herbatnikach rozprowadzamy masę serową. 
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 60 minut. 
  • Sernik studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. 

WSKAZÓWKA: Co zrobić aby papier do pieczenia się ładnie układał na formie? Należy zgnieść go w kuleczkę, namoczyć w wodzie, a następnie wycisnąć. Staje się wówczas bardziej elastyczny i ładnie się układa na formie.



Sernik na herbatnikach
Sernik na herbatnikach przepis
przepis na sernik


2 komentarze

  1. Sernik wyszedł rewelacyjnie! Jest wysoki, puszysty, wilgotny po prostu pycha! Za każdym razem kiedy robiłam sernik z różnych przepisów zawsze opadal- było go mniej niż przed włożeniem do piekarnika 🙈 a ten wyszedł jak z okładki książki kucharskiej🙉 😃 jestem przeszczęśliwa i zmotywowana 💪🏻 dziękuję za ten przepis i z całego serca polecam!! 💛

  2. Ten sernik jest obłędny! Wyszedł cudowny! Niechętnie zaczęłam go robić, bo zawsze serniki mi opadały i pękały. Ten wręcz przeciwnie 🙂 Wyszedł idealny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *