Sernik pieczony na herbatnikach

Sernik pieczony na herbatnikach


Mój ulubiony sernik na herbatnikach, który nigdy nie pęka i zawsze się udaje. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i wyśmienity w smaku. Nie znam chyba łatwiejszego przepisu na sernik, dlatego zachęcam do skorzystania z przepisu nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami.

Ten przepis na sernik, jak już wcześniej wspomniałam, jest naprawdę banalnie prosty.  Spód sernika stanowią herbatniki a masa serowa przygotowana jest na bazie sera z wiaderka, budyni śmietankowych i mleka w proszku. Wszystkie te składniki są ogólnodostępne, więc możecie je zakupić w każdym sklepie.

Mój sernik pieczony na herbatnikach smakuje każdemu. Zazwyczaj piekę go na każde święta i inne domowe okazje, a czas od czasu bez okazji, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wybieram ten przepis, ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Bardzo lubię takie proste przepisy i jestem pewna, że wiele z Was także.

Poniżej zaprezentuje Wam najlepszy przepis na sernik pieczony na herbatnikach. Jest bardzo delikatny, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością zachwyci Was swoim cudownym smakiem.

PRZEPIS NA SERNIK PIECZONY NA HERBATNIKACH



Składniki

  • 12 herbatników
  • 1 kg sera z wiaderka President
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru

Wykonanie

  • Do miski wykładamy ser z wiaderka, dodajemy żółtka, budynie śmietankowe, cukier wanilinowy, całość mieszamy do połączenia składników.
  • Następnie wlewamy olej, dodajemy mleko w proszku i sok z cytryny, mieszamy. Gotową masę odstawiamy na bok. 
  • Białka ubijamy na sztywno z 3/4 szklanki cukru. 
  • Kiedy białka będą już odpowiednio szkliste ciągle ubijając dodajemy stopniowo na zmianę masę serową oraz mleko. Ubijamy do połączenia składników. 
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na blaszce ciasno układamy herbatniki. 
  • Na herbatnikach rozprowadzamy masę serową. 
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 60 minut. 
  • Sernik studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. 

WSKAZÓWKA: Co zrobić aby papier do pieczenia się ładnie układał na formie? Należy zgnieść go w kuleczkę, namoczyć w wodzie, a następnie wycisnąć. Staje się wówczas bardziej elastyczny i ładnie się układa na formie.



Sernik na herbatnikach
Sernik na herbatnikach przepis
przepis na sernik


6 komentarze

  1. Sernik wyszedł rewelacyjnie! Jest wysoki, puszysty, wilgotny po prostu pycha! Za każdym razem kiedy robiłam sernik z różnych przepisów zawsze opadal- było go mniej niż przed włożeniem do piekarnika 🙈 a ten wyszedł jak z okładki książki kucharskiej🙉 😃 jestem przeszczęśliwa i zmotywowana 💪🏻 dziękuję za ten przepis i z całego serca polecam!! 💛

  2. Ten sernik jest obłędny! Wyszedł cudowny! Niechętnie zaczęłam go robić, bo zawsze serniki mi opadały i pękały. Ten wręcz przeciwnie 🙂 Wyszedł idealny 🙂

  3. Wiadomo, że każdy ma inne smaki, moim zdaniem był w sam raz jeśli chodzi o słodkość 🙂

  4. Sernik piekłam już kilka razy i musze przyznać, że jest najlepszy ze wszystkich jakie robiłam, a piekę już wiele lat. Zastanawiam się tylko czy nie polać go na święta polewą czekoladową, albo do środka wrzucić rodzynki? Jak myślicie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *