Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy na zimno to doskonały deser na upalne dni. Jest niezwykle szybki w przygotowaniu, lekki i bardzo smaczny.



Do wykonania tego ciasta można wykorzystać również inne świeże owoce takie jak: maliny, jagody czy borówki. W każdej wersji będzie smakował doskonale.

Przepis na sernik truskawkowy jest banalnie prosty i szybki. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która w kuchni ma przysłowiowe dwie lewe ręce. Ciasto nie wymaga pieczenia, ani wymyślnych składników, a mimo to prezentuje się bardzo okazale i nie sposób mu się oprzeć.

SERNIK TRUSKAWKOWY PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm

Składniki

  • 800 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 600 g truskawek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 okrągłych biszkoptów


Przygotowanie

  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę biszkoptów.
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i zblendować na mus.
  • Do musu dodać twaróg sernikowy i cukier puder. Całość zmiksować do połączenia składników.
  • Na koniec wlać przestudzoną żelatynę.
  • Masę przelać na biszkopty i całość wstawić do lodówki na minimum całą noc.


sernik z truskawkami
sernik na zimno


Przygotowałam dla Was również krótki filmik, w którym pokazuje krok po kroku jak przygotować sernik truskawkowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − 18 =