Sernik truskawkowy na zimno to doskonały deser na upalne dni. Jest niezwykle szybki w przygotowaniu, lekki i bardzo smaczny.
Do wykonania tego ciasta można wykorzystać również inne świeże owoce takie jak: maliny, jagody czy borówki. W każdej wersji będzie smakował doskonale.
Przepis na sernik truskawkowy jest banalnie prosty i szybki. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która w kuchni ma przysłowiowe dwie lewe ręce. Ciasto nie wymaga pieczenia, ani wymyślnych składników, a mimo to prezentuje się bardzo okazale i nie sposób mu się oprzeć.
SERNIK TRUSKAWKOWY PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Liczba porcji: tortownica: 18 cm
Składniki
- 800 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 600 g truskawek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 10 okrągłych biszkoptów
Przygotowanie
- Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę biszkoptów.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i zblendować na mus.
- Do musu dodać twaróg sernikowy i cukier puder. Całość zmiksować do połączenia składników.
- Na koniec wlać przestudzoną żelatynę.
- Masę przelać na biszkopty i całość wstawić do lodówki na minimum całą noc.
Przygotowałam dla Was również krótki filmik, w którym pokazuje krok po kroku jak przygotować sernik truskawkowy.