Delikatny, aromatyczny i ekspresowy w przygotowaniu sernik z keksówki. Składa się z kilku prostych składników, które wystarczy ze sobą połączyć i przełożyć do keksówki. Wykończony polewą czekoladową z kawałkami orzechów stanowi niezwykle elegancki i smaczny deser, idealny do kawy.
Przepis na sernik z keksów jest naprawdę banalnie prosty. Z pewnością poradzą sobie z nim osoby, które nie mają doświadczenia w kuchni. Z tego przepis serniczek wychodzi idealny! Zapraszam do zapoznania się z przepisem na szybki sernik z keksówki. Na pewno Wam posmakuje!
PRZEPIS NA SERNIK Z KEKSÓWKI – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka rozmiar L
- 120 g cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 100 g masła
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
Dodatkowo
- 100 g czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki kremówki
- garść orzeszków ziemnych
Wykonanie
- Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając, naprzemiennie, stopniowo dodajemy ser z wiaderka oraz jajka. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy oraz skórkę z cytryny.
- Gotową masę serową przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, w tym celu keksówkę przekładamy do większej blaszki, do której wlewamy wrzątek. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 90 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu sernik wyjmujemy z keksówki i studzimy. Po przestygnięciu sernik odwracamy do góry dnem i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.
- Polewa: śmietankę krekówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewę wykładamy na przestygnięty sernik i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.