Sernik z keksówki

Sernik z keksówki

Delikatny, aromatyczny i ekspresowy w przygotowaniu sernik z keksówki. Składa się z kilku prostych składników, które wystarczy ze sobą połączyć i przełożyć do keksówki. Wykończony polewą czekoladową z kawałkami orzechów stanowi niezwykle elegancki i smaczny deser, idealny do kawy.



Przepis na sernik z keksów jest naprawdę banalnie prosty. Z pewnością poradzą sobie z nim osoby, które nie mają doświadczenia w kuchni. Z tego przepis serniczek wychodzi idealny! Zapraszam do zapoznania się z przepisem na szybki sernik z keksówki. Na pewno Wam posmakuje!

PRZEPIS NA SERNIK Z KEKSÓWKI – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka rozmiar L
  • 120 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 g masła
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny

Dodatkowo

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • garść orzeszków ziemnych

Wykonanie

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając, naprzemiennie, stopniowo dodajemy ser z wiaderka oraz jajka. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy oraz skórkę z cytryny. 
  • Gotową masę serową przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, w tym celu keksówkę przekładamy do większej blaszki, do której wlewamy wrzątek. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 90 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu sernik wyjmujemy z keksówki i studzimy. Po przestygnięciu sernik odwracamy do góry dnem i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.
  • Polewa: śmietankę krekówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewę wykładamy na przestygnięty sernik i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. 


Sernik z keksówki przepis
szybki sernik z keksówki
sernik z keksówki


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 29

Dodaj komentarz

piętnaście + trzy =