Śledzie same w sobie są bardzo smaczne, ale stanowią także świetną bazę do różnego rodzaju przekąsek i sałatek. Śledzie pod pierzynką to kolorowa sałatka, bogata w wiele smacznych składników, które w połączeniu ze sobą tworzą ciekawą kompozycję smakową.
Śledzie pod pierzynką to jedna z najlepszych sałatek śledziowych, jaką miałam okazję jeść. Dzięki kolorowym warstwom sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole. Sałatkę najlepiej przygotować w przeźroczystej salaterce, aby wyeksponować jej piękny wygląd.
Przepisów na śledzie pod pierzynką jest bardzo dużo, jednak w każdym z nich bazą są oczywiście śledzie, jajka, buraczki oraz marchewka. Niektórzy pomijają ziemniaki, ja jednak uważam, że one także dają ciekawy posmak sałatce.
Sałatka śledziowa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale także na innych nadarzających się po drodze okazjach. Ja bardzo często szykuję ją na różnego rodzaju urodziny, imieniny i inne tego typu uroczystości. Z racji tego, że w naszej rodzinie wszyscy bardzo lubią śledzie, sałatka ta bardzo często gości na naszym stole.
Śledzie pod pierzynką to bardzo bogata w smaki i łatwa w przygotowaniu sałatka, która z pewnością rozkręci nie jedną imprezę. Jeśli tak jak my jesteście miłośnikami śledzi, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
PRZEPIS NA ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ
Składniki
- 6 śledzi z oleju
- 5 jajek
- 2 ugotowane buraki ćwikłowe
- 1 duża cebula
- 5 ogórków kiszonych
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- 100 g sera żółtego
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurty naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie
- Buraczki ugotować lub upiec. Można także kupić gotowe, ugotowane buraczki. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Marchewkę ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie pokroić w pesteczki o grubości ok. 2 cm.
- Kiszone ogórki oraz ser żółty zetrzeć na tarce.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i musztardą, doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę układać warstwowo:
- śledzie
- cebula
- ziemniaki
- sos
- buraczki
- marchewka
- sos
- ogórki kiszone
- ser żółty
- kiełki do dekoracji