Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to rewelacyjna przekąska, którą musicie wypróbować. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy, domówki i inne tego typu okoliczności. Takie przekąski można również zabrać ze sobą do pracy czy zapakować dzieciakom do szkoły.
Domowe ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Wystarczy kilkanaście minut i są gotowe. Rewelacyjnie smakują w wersji na ciepło, jak i na zimno. Podczas domowych imprez ekspresowo znikają ze stołu, dlatego polecam i Wam wypróbować przepis. Zapraszam!
ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 12 plasterków szynki
- 12 plasterków sera żółtego
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ketchup, jogurt naturalny, bazylię, paprykę, czosnek, sól, pieprz, mieszamy ze sobą, tworząc sos.
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Smarujemy przygotowanym sosem, a na sosie układamy najpierw plastry szynki a na nich plastry sera żółtego.
- Całość zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, delikatnie dociskając. Następnie roladę kroimy na roladki o grubości około 1,5-2 cm.
- Roladki układamy na leżąco na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-20 minut, do zarumieniania. Gotowe ślimaczki dekorujemy świeżymi ziołami. Idealnym dodatkiem do tej przekąski będzie domowy sos czosnkowy.