Domowy sos słodko-kwaśny to kolejna propozycja na zimowe przetwory. Wystarczy kilka składników i odrobinę chęci, by przygotować go w swoim domu.
Sos słodko-kwaśny jest bardzo prosty w przygotowaniu, esencjonalny i aromatyczny. Można go wykorzystać do wielu dań mięsnych, makaronów czy ryżu. Jak sama nazwa mówi, jego smak jest słodko-kwaśny, bardzo lubię takie połączenia smakowe, a Wy?
Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować domowy sos słodko-kwaśny do słoików na zimę. Tak przygotowany sos długo postoi, a my będziemy mogli się cieszyć jego smakiem przez długi czas. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY
Składniki
- 4 kg pomidorów
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 1 kg cebuli
- 4 marchewki
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżka pieprzu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki chilli
Wykonanie
- Pomidory myjemy, sparzamy, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do momentu, aż powstanie z nich papka.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę/paseczki, cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
- Kukurydzę oraz ananasa odsączamy z zalewy. Sos z ananasa odstawiamy na później, a samego ananasa kroimy w kosteczkę.
- Rozgotowane pomidory blendujemy na mus, dorzucamy do nich paprykę oraz cebulę i całość gotujemy 20 minut. Po upływie czasu dodajemy ananasa i kukurydze. Wsypujemy również cukier, curry, pieprz, paprykę słodką, sól, czosnek granulowany, chilli oraz wlewamy ocet. Całość gotujemy do miękkości warzyw.
- Sos z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do sosu. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, ciągle mieszając, by sos nie przywarł do dna garnka. Po upływie czasu gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Następnie odstawiamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.