Surówka ogródkowa to bardzo smaczna i prosta surówka idealna do każdego obiadu. Składa się z 3 prostych składników, które możemy przynieść ze swojego ogródka. Są nimi sałata masłowa, ogórek gruntowy oraz szczypiorek. Składniki połączone są ze sobą delikatnym sosem na bazie śmietany i jogurtu naturalnego.
Surówka ogródkowa jest rewelacyjna w smaku i pasuje do każdego dania obiadowego i nie tylko. Świetnie sprawdzi się także do potraw z grilla. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie proste i lekkie surówki szczególnie wiosną i latem.
Polecam Wam również inne smaczne surówki obiadowe:
SURÓWKA OGRÓDKOWA – PRZEPIS
Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1 główka sałaty masłowej
- 2-3 ogórki gruntowe
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Sałatę masłową pozbawić głąba, każdy liść umyć w zimnej wodzie i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie liście porwać na mniejsze kawałki.
- Ogórki obrać ze skórki od jasnej strony do ciemnej i pokroić w plasterki.
- Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
- Śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, sokiem z cytryny, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
- Do miski przełożyć sałatę masłową, ogórka, szczypiorek i przygotowany sos. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki.