Surówka witaminka to samo zdrowie. W swoim składzie zawiera pełno witamin i mnóstwo smaku.
Taka kolorowa surówka to idealny dodatek do każdego obiadu i nie tylko. Świetnie smakuje z tradycyjnymi ziemniaczkami i mięsem, ale stanowi także fajny dodatek do dań i przekąsek z grilla. Możemy również zawinąć ją w tortillę z dodatkiem kurczaka i sosu czosnkowego.
Surówka witamina świetnie smakuje i dodatkowo jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jak ją zrobić? Zapraszam na przepis! Poniżej znajdziecie listę składników oraz dokładni opis jak przygotować tą suróweczkę. Zapraszam!
SURÓWKA WITAMINKA – PRZEPIS
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 jabłka
- 2 marchewki
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka miodu
Wykonanie
- Młodą kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół i drobno siekam za pomocą noża lub mandoliny.
- Rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody, którą puści po starciu.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka obieramy i również ścieramy na tarce.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Do miski przekładamy kapustę, rzodkiewkę, marchewkę oraz szczypiorek. Dodajemy przygotowany sos i mieszamy. Surówkę odstawiamy na 20 minut, by smaki się przegryzły.