Surówka witaminka

Surówka witaminka to samo zdrowie. W swoim składzie zawiera pełno witamin i mnóstwo smaku.



Taka kolorowa surówka to idealny dodatek do każdego obiadu i nie tylko. Świetnie smakuje z tradycyjnymi ziemniaczkami i mięsem, ale stanowi także fajny dodatek do dań i przekąsek z grilla. Możemy również zawinąć ją w tortillę z dodatkiem kurczaka i sosu czosnkowego.

Surówka witamina świetnie smakuje i dodatkowo jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jak ją zrobić? Zapraszam na przepis! Poniżej znajdziecie listę składników oraz dokładni opis jak przygotować tą suróweczkę. Zapraszam!

SURÓWKA WITAMINKA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka miodu


Wykonanie

  • Młodą kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół i drobno siekam za pomocą noża lub mandoliny. 
  • Rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody, którą puści po starciu. 
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka obieramy i również ścieramy na tarce.
  • Szczypiorek drobno siekamy. 
  • Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
  • Do miski przekładamy kapustę, rzodkiewkę, marchewkę oraz szczypiorek. Dodajemy przygotowany sos i mieszamy. Surówkę odstawiamy na 20 minut, by smaki się przegryzły. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 6

Dodaj komentarz

trzy × dwa =