Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i ogórka to idealna surówka do obiadu. Jest bardzo smaczna, lekka i łatwa do zrobienia. Dodatek cukru sprawia, że surówka ma lekko słodki smak, a kwaśne warzywa przełamują jej słodycz.
Surówka z białej kapusty jest bardzo szybka w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na to, aby kapusta zmięknie po jej zasoleniu, resztę można przygotować w mgnieniu oka. Marchewka oraz koperek sprawiają, ze surówka jest kolorowa i pięknie prezentuje się na talerzu. Dodatkowo dzięki warzywom, zawiera ona wiele witamin, w które powinniśmy wzbogacać swoją codzienną dietę.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszną surówkę do obiadu, która urozmaici każdy obiad.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z BIAŁEJ KAPUSTY
Składniki
- 0,5 główki białej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 3 ogórki kiszone
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
Przygotowanie
- Kapustę zetrzeć na szatkownicy i posypać solą. Odstawić na kilkanaście minut, aby puściła wodę. Odcisnąć.
- Marchewkę i ogórka zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kosteczkę.
- Odciśniętą kapustę, marchewkę, ogórka i cebulę umieścić w miseczce, dodać cukier oliwę i posiekany koperek.
- Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Moja ulubiona <3 kocham ten przepis